25-28 Ekim Aladağlar Temel Kampçılık Eğitimi Gerçekleştirildi.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ Doğa Sporları Topluluğu

2019-2020 Dönemi Temel Kampçılık Eğitimi Teknik Raporu

Hazırlayan: Muhammed Aybars Yalçın

Etkinlik Tarihi: 25-28 Ekim 2016

Yer: Aladağlar

Eğitim Alanlar:

1. Alperen Öziş
  2. Berkay Kablan
  3. Burak Karagöz
  4. Can Deniz Melikoğlu
  5. İlayda Şenyüz
  6. Karya Küçükçelebi
  7. Mert Ekmekci
  8. Muhammed Aybars Yalçın
  9. Tarık Düzenli
  10. Yuşa Suğur
  11. Zarina Yelshibek

Eğitim Veren:

1. İsmail Alperen Öğüt

Aladağlar faaliyeti Bilkent Doğa Sporları Topluluğu’nun Güz Dönemi Eğitim Programı kapsamında kamp ve dağcılık bilgilerini pratik olarak öğretmek amacıyla düzenlendi. Teorik derslerde yaz kampçılığı, dağcılıkta beslenme ve malzeme bilgisi anlatıldı. Etkinliğe gelecek arkadaşlar, bu pratik derslere katılmış olmak şartıyla seçildi. Çadır grupları, daha önce dağcılık alanında deneyim edinmiş kulüp üyeleri farklı çadırlarda olmak üzere ayarlandı. Deneyimli üyelerin eğitim kapsamında kampta yemek hazırlama, çadır kurma gibi alanlarda rehberlik etmeleri beklendi. Cumayı cumartesiye bağlayan gece 01.00 otobüsüyle Ankara’dan Niğde’ye yola çıktık. Sakin geçen bir yolculuğun ardından saat 06.00 civarı Niğde’ye vardık. Aladağlara gitmeden önce bir şeyler yemek ve servisi beklemek için şehir merkezine eşyalarla birlikte gittik. Daha sonra Demirkazık köyüne gitmek için Çamardı ilçe otobüsüyle yola çıktık. Daha önce kulüp etkinliklerinde aladağlara gidildiği için ulaşım konusunda bir sıkıntı yaşanmadan Demirkazık köyündeki dağ evine 08.10 civarında vardık.

Cumartesi sabahı hava çok aydınlık gözüküyordu ve güneş gören yerler ısınmıştı. Dağcılığa yeni başlayan arkadaşların kendi kondisyonlarını test etmeleri ve ağır yüklerle yürümeye alışmaları için traktör ayarlanmadı ve ekibin köyden Sokullu Pınar Kamp Alanı’na kadar çantalarla birlikte yürümeleri beklendi. Saat 10.00 civarı kamp alanına varınca, güneşin yükselmesinin etkisiyle hava iyice ısınmıştı ve bir süre matların üzerinde dinlendik. Daha sonrasında kamp tecrübesi kazanmak isteyen arkadaşlar çadırları talimatlar yardımıyla kurdu. Hafif atıştırmalıklar yedikten sonra keşif amaçlı Narpuz bölgesine yürüyüş düzenledik. Kampa dönüşte sıcak ve doyurucu yemekler yedik, akşam ise güzel devam eden hava durumu sayesinde çadır dışında vakit geçirebildik. Ertesi gün yapılacak olan Emler Zirve denemesi için istirahat etmek amacıyla saat 21.00 civarı ışıkları kapattık ve herkes çadırlara çekildi.

Yola çıkış saati olarak 05.00 denilse de hafif bir gecikmeyle 05.30 gibi bütün ekip olarak faaliyete başladık. Bol yürüyüşlü olan ancak teknik tırmanış gerektirmeyen rotanın ilk molası 06.21 de Gelincik Kayaları’ndaki su kaynağında verildi. Burada dağcılık tecrübesi bulunmayan arkadaşlara rotanın Karayalak Vadisi’ne doğru dikleşeceği bilgisi verildi ve geçen bir saatlik yürüyüşteki performanslar da hesaba katılarak, ekipten dört kişi kampa dönmeye karar verdi. Geriye kalan sekiz kişi Kapı’ya doğru yola çıktı. Eğitmenlerin liderliğinde Karayalak Vadisine açılan kapıdan geçtik. Vadi girişindeki çarşakta Z şekli çizerek yükselen yol bitmeden 07.20’de mola verdik. Moladan sonra, yavaş tempoda ilerleyen grup ile öncüler arasındaki fark açılmışken önce hafif yağmur hemen ardından kar yağışı başladı. Hava durumu hakkında önceden bilgi sahibi olduğumuz için yağmurluklarla yürümeye devam ettik. Burada vadinin karşı sırtındaki kayalıklarda “Bergschrund” benzeri oluşumlar gözlemledik. Karayalak Vadisinde ilerledikçe Çelikbuyduran bölgesinde, güneye bakan yamaçlarda bile kar olduğunu gördük. Bunun yanında yaklaşan sis ve kar yağışının da etkisiyle 08.30’da Emler zirvesine çıkmayıp kampa geri dönmeye karar verdik.

Geri dönmeden önce Çelikbuyduran-Emler rotasına daha yakından bakmak için bir buçuk saat kadar daha ilerledik ve Çelikbuyduran ile Kızılkaya arasındaki bir kayalıkta 10.15 civarında yükselişimizi tamamladık. Öğleden sonra hava durumunun kötüleşeceğini bildiğimiz için ve çığ tehlikesini de hesaba katarak verdiğimiz geri dönüş kararının yerinde olduğunu geri dönüş yolunda gördük. Yağmur ve sis arttı. Öğleden sonra kampa dönüş tamamlandığında ise bir bün boyunca sürecek olan yağmur başlamıştı.

Yağmur dinene kadar çadırlarda dinlendik ve pazar akşamını kampta eğlenerek geçirdik.

Pazartesi sabahı 09.00 gibi kamp toplandı ve mıntıka temizliğinin ardından Demirkazık köyüne doğru yola çıktık. Niğdeye 12.00 da, Ankaraya 19.20 de varılarak etkinlik tamamlandı.